oude krokodil


oude krokodil 1.0

politicus met veel ervaring; politicus die weet hoe hij de zaken moet aanpakken en daarbij soms gehaaid te werk gaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oude krokodil…

is een politicus; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      André Denys (VLD) loofde de oude krokodil die jong en zuiver van geest bleef en een voorbeeld betekent voor de jongeren.

      De Standaard,

      De liberale politicus Henri Simonet (64) is overleden in de nacht van woensdag op donderdag. Hij begon zijn politieke loopbaan bij de PS, met wie hij begin van de jaren tachtig in botsing kwam over de plaatsing van de kernraketten. Ook de communautaire opstelling van de PS zat hem dwars. "Ik ben een unitaristische brontosaurus. Ik heb noch een Vlaams noch een Waals, maar een Belgisch gevoel", verklaarde hij. De hooghartige Simonet werd, samen met zijn streekgenoot Paul Vanden Boeynants (PSC), als oude krokodil bestempeld. Beiden grepen op het einde van hun politiek bestaan naast het burgemeesterschap van de stad Brussel.

      De Standaard,

      In een onvervalste zwart-wit-stijl schilderen ze De Croo af als iemand onder wie "de geloofwaardigheid van de partij enorme klappen heeft gekregen". De "oude krokodil" De Croo "heeft de kloof tussen modernen en klassieken nog vergroot". Hij zal nooit de erkende leider zijn van een partij, die een politiek alternatief voor Vlaanderen biedt. Verhofstadt daarentegen wordt de hemel in geprezen. Hij is "het symbool van de politieke vernieuwing" en "de enige die de VLD opnieuw op het goede spoor kan brengen".

      De Standaard,

      De sfeer is uitgelaten. Eindelijk kan er een vuist naar die oude krokodil van een Didier worden gemaakt! De burgemeester van Tana heeft gewonnen! Didier moet zijn verlies toegeven!

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Het is niet toevallig dat wie alleen over politiek denkt vanuit marktprincipes, politieke vernieuwing vooral ziet in termen van stijl (de modernen tegen de oude krokodillen) en in termen van nieuwe procedures (afschaffing opkomstplicht, rechtstreekse verkiezing van de eerste minister en de burgemeester, afschaffing lijststemmen, enz.).

      http://www.s-p-a.be/ideeen/politiekprogr/toekomst/koepel/koepel1.asp

      "Als uw vraag is of hij mij ook gepolst heeft of ik naar de VLD wil overstappen, neen." (lacht) - Intussen wou kamervoorzitter Langendries de politieke vernieuwing aanpakken met de partijvoorzitters, onder wie oude krokodillen als De Croo, Nothomb en Tobback. Is dat dan wel geloofwaardig?

      De Standaard,